Gir parkinson en rett venstre og en høyre hook

To menn står mot hverandre. Den ene holder opp en boksepute som den andre slår på.

Boksekurs for mennesker med parkinson, er det en god ide da?
- Ja, sier Henning Bruun, instruktør ved Rock Steady Boxing (RSB) i Oslo.
Og ikke bare er det en god ide: 
- Boksing er en veldig bra treningsform for parkinsonister! hevder han.

Rock Steady Boxing, dette høres ut som en amerikansk oppfinnelse?

- Det stemmer, sier Henning, og forteller om aktor Scott C. Newman, som i 2006 fikk diagnosen parkinson da han var noen-og-førti-åring.
Legen ga beskjed om at ingenting kunne gjøres for å bremse sykdommen: Han måtte regne med 5 år og deretter ville det bare gå nedover. Newman godtok ikke legens dystre forløp, og en venn som var politimann tok ham med på boksetrening. Etter hvert fikk han håndskriften tilbake og koordinasjonsevnen ble merkbart bedre. En gang i et middagsselskap ble spurt om hvordan det gikk. Da strakte han ut armen og sa:
- Look at this, it’s rock steady!

Herav begrepet Rock Steady Boxing.

Fra sofapotet til treningshelt

Newman hevder at han er i bedre form i dag enn han noensinne har vært. Og det samme sier Henning Bruun. Han ble diagnostisert med parkinson i 2014.  I februar 2015 begynte han med boksetrening.
- Jeg gikk fra å være en sofapotet til å bli treningsnarkoman, smiler han, og legger til at han i tillegg også sykler og spiller fotball.

Oslo var først ute i Norge med et RSB tilbud. Initiativtaker Rune Vethe, som selv fikk diagnosen i 2009, mente tilbudet til unge med parkinson var for dårlig. Dermed skapte han treningsfellesskapet Park & Idrett for parkinsonister på Jordal. I 2013 tok Vethe kontakt med Norges Bokseforbund for å få til et tettere samarbeid. Nå har Park & Idrett og Norges Bokseforbund fått til det, og de er også blitt godkjent som underavdeling av amerikanske Rock Steady Boxing.

Dokumentert effekt

På hvilken måte hjelper trening mot utvikling av parkinson?

Flere forskningsrapporter fra USA viser at RSB bremser utviklingen av sykdommen.
- Vi ser også at flere av våre figthere får bedre balanse, hurtigere bevegelsesmønster og mindre skjelvinger, blant annet. Flere norske leger anbefaler i dag treningsformen. I USA testes deltakerne hver regelmessig for å måle hvilken effekt treningen har for å holde sykdommen i sjakk.

Hva læres på et boksekurs?

- Deltakerne lærer teknikker som hjelper mot utviklingen av sykdommen, og hvordan man skal trene for å takle den best mulig. Parkinsonister sliter med koordinasjon og balanse, og boksetrening hjelper til med å skjerpe og holde fokus. Mange forteller at de «subber» ikke lenger så mye med bena etter at de begynte å bokse.

Mer enn bare å slå

Fører boksingen til andre læringseffekter i tillegg til å bremse utviklingen av parkinson?

- Boksing er jo en sport de færreste har drevet med tidligere, så følelsen av å lære og mestre noe nytt har stor verdi for deltakerne. I tillegg er samholdet i gruppa veldig godt. Omtrent ingen snakker om sykdommen sin når de trener, i stedet tipser de hverandre om gode øvelser og deler mestringsopplevelser.

4 menn og to kvinner står samlet inne i en boksering og smiler til fotografen.

For hvem passer boksekurs?

- Rock Steady Boxing passer for alle. Hos oss trener både menn og damer i alderen 35 -83 år. Ofte er det flere kvinnelige enn mannlige deltakere på kursene, uten at vi helt vet hvorfor. Mulig er det Cecilia Brækhus som har æren for det? 

Godt tilrettelagt

Holdes det kurs for nybegynnere og viderekommende? 

- I Oslo er det to partier tirsdag og torsdag: Gruppe 1 og 2. Gruppe 1 er de som er friskest og  har trent lengst. Man veksler mellom gruppene etter form, sykdommens påvirkning osv. Enkelte dager er bedre eller dårligere for en med parkinson, så vi tilrettelegger ut fra behovene til hver enkelt på kursdagen. Vi planlegger også en tredje gruppe, men er avhengige av frivillige hjelpere som kan bistå fighterne.
Dette betyr at vi til enhver tid trenger ledsagere som kan hjelpe til.

Hva dersom noen får et slag mot hodet?

- RSB er ikke-kontakt bokseform og treneren passer på at bevegelser utføres i et rolig tempo til man behersker teknikkene. Dermed reduseres faren for slag mot hode og kropp. Den som skal ta imot slaget har alltid garden oppe, noe som også minsker faren for at slag treffer hodet. Jeg har ennå ikke hørt om noen som har skadet seg på trening, sier Henning.

Satser på landsdekkende kurstilbud

Hvor holdes kurs?

- I Oslo kjører vi som nevnt to partier i uka, hver tirsdag og torsdag, hos Oslo Bokseklubb på Jordal. Det er åpent for alle, også for de som bare vil se på en treningstime. 
Ellers er det offisielle avdelinger på gang i Bergen, Molde, Trøndelag, Stavanger, Fredrikstad og Asker. Vi jobber med å spre tilbudet videre.

Ønsker trenere med helsefaglig bakgrunn

Hvilke kvalitetskrav stilles til en som vil holde boksekurs?

To menn står mot hverandre og bryter håndbak.

- RBS i Oslo er sertifisert til å utdanne instruktører. Man må gjennomføre et kurs på nett og et helgekurs. Dessuten er mange av de norske instruktørene boksetrenere fra før av. 

Nettkurs? Kan man lære bokseteknikker på nettet?

- Nettkurs gir informasjon om sykdom og treningteori. Men bokseteknikker læres i praksis, ikke på nettet. Undervisningen er modulbasert, og en instruktør må bestå en modul for å gå videre til neste. Opplegget er laget i USA, og det er derfor mest praktisk med nettundervisning. Vi jobber med å få inn trenerkandidater som har bakgrunn som helsearbeidere eller som har annen trenerutdannelse, for eksempel fra idrettshøyskolen, i tillegg til boksebakgrunn.

Sier Henning Bruun, før han slenger treningsbaggen over skulderen og drar videre for å slå nok et slag mot parkinson. 

Fakta:

Du kan lese mer om Rock Steady Boxing her

Foto: Rolf Haug

 

 

 

 

 

Anbefal artikkel på facebook