Hils på Funkis nye medlem!

Mann og kvinne sitter ved et bord. Mellom seg har de et sjakkbrett.

Funkis er stolte av å ha fått med seg Norske Synshemmedes Sjakkforbund (NSSF) på laget!
Foreningen ble på årsmøtet i april vårt medlem nr 81. Her representert ved Tormod Prytz og Kari Kristine Engan.
 

 

Litt historikk

Norske Synshemmedes Sjakkforbund (NSSF) ble stiftet i 1974, og var en avlegger fra Norges Blindeforbunds sjakk-klubb anno 1947. Men blinde har spilt sjakk lenge før den tid! 
Sjakk ble spilt på blindeskolen i Klæbu i begynnelsen av 1900-tallet. Sjakk-klubben "Freidig" holdt til på yrkesskolen for blinde i Oslo, siden før krigen. Norges Blindeforbunds sjakk-klubb arrangerte postsjakkturneringer. Den største var lagkampen mellom Danmark, Sverige og Norge på midten av 60-tallet: 27 på hvert lag, og trolig verdens største for synshemmede den gang.
- Første NM i "vanlig" sjakk for synshemmede ble spilt i 1969. Fra og med 1971 har vi hatt NM hvert år, forteller Tormod Prytz.
- NSSF er et landsdekkende forbund for synshemmede sjakkspillere. Vi har nå 37 medlemmer. All aktivitet er også åpen for ikke-medlemmer.

Tilpassete brikker og brett

NSSF følger vanlige sjakkregler, men spiller på to brett. En slags telefonsjakk over bordet. Brikker og brett er følgende tilpasset: De hvite brikkene er litt lavere enn de svarte, som også har en spiss på toppen. De svarte feltene er tilsvarende litt høyere enn de hvite.

Et sjakkbrett med brikker på et bord. 

Funkis vil gjerne vite om de har møtt Magnus Carlsen?
- Nei, men jeg har vært i samme rom som ham, ler Kari Kristine Engan.

Ønsker flere med

NSSF har klubber i Oslo og Trondheim. Men sliter med rekrutteringen:
- Dengang blindeskolene fantes, visste vi hvor vi kunne finne ungdommen og nyblinde. Dessuten lærte de fleste å spille sjakk av andre elever. Sjakk er en hobby som krever lite ekstra utstyr. Vi kan ganske lett integreres i de seendes sjakkmiljø, sier Prytz.

Aktiviteter

I dag arrangerer NSSF en årlig sjakkturnering (NM). I tillegg deltar de i Nordisk mesterskap, VM og olympiader for synshemmede. Ikke minst driver de med utstrakt opplæring av nye sjakkspillere.
Alt arbeidet i NSSF gjøres vederlagsfritt. Men økonomiske tilskudd fra Norges Blindeforbund gjør at de kan holde på.

- Nå som dere er blitt medlem i Funkis: Hva tenker dere at det vil bety for forbundet?
- Vi vil styrke kursvirksomheten vår, samt legge til rette for kurs på andre arenaer. Vi vil arrangere ungdomsleirer for synshemmede og lage flere møteplasser for opplæring, sier representantene fra NSSF.

•    NSSF er tilknyttet Norges Sjakkforbund og International 
•    Braille Chess Association.
•    Medlemsbladet Sjakkpunkt og Sjakketten, kommer minst fire ganger årlig. Bladet kom i gang i 1974 og har nå til sammen 44 abonnenter.

Anbefal artikkel på facebook