Vellykket seminar for stamme

Image: 

Bilde av Tonje Merete Foraas og Thomas Folkestad
Bilde av innendørs samling
Bilde av hus med nysnø på

”Jeg ville møte andre som stammer".
”Alle tok imot meg med åpne armer!”

Dette var noen av reaksjonene etter at Norsk Interesseforening for stamme (NIFS) samlet både yngre og godt voksne "stammere", til et høstseminar på Haugtun i Austtorpa i Oppland ei helg i oktober.
 
Torunn Hovd presenterte sin hovedfagsoppgave: ”Det ble jo et annet liv på en måte - en studie av hvordan logopeden støtter voksne som stammer på veien mot mestring og livskvalitet”.
Bettina Eckbo snakket om yrkesvalget sitt, om hvordan det er å være stammende prest.
Og Are Albrigtsen presenterte prosjektet «Stammere 45+»
Diskusjonene og praten gikk livlig hele tiden. Alle kjente seg trygge under disse forholdene hvor alle var ”i samme båt” – en god trening i å uttrykke seg i sammenheng og i forsamlinger.

Etter seminaret snakket vi med to av de yngste deltagerne, Tonje Merete Foraas og Thomas Folkestad, om hvordan de hadde opplevd helgen - og hvorfor de hadde meldt seg på seminaret:

Hvorfor meldte du deg på dette seminaret?

Tonje Merete: - Jeg har vært medlem i noen få år, men har tidligere ikke hatt mulighet til å være med. Jeg hadde et ønske om det og nå klaffet det endelig. Høstsamlingen var altså mitt første kurs og jeg var veldig spent på hvordan det ville bli. Jeg synes det var greit å få møte andre som stammer og som jeg ikke kjente fra før.
Mitt aller første møte med NIFS var da jeg fortsatt bodde hjemme og den tiden da min far fikk Stamposten tilsendt i posten. Jeg husker jeg satte stor pris på å lese i medlemsbladet. Jeg meldte meg da inn i NIFS i den tro at bladet fortsatt var i drift, og husker godt at jeg ble skuffet da dette ikke stemte.

Thomas: - Jeg meldte meg på høstweekend fordi jeg ville møte andre som stammer. Til vanlig omgås jeg ingen som stammer (ikke så vidt som jeg vet om i alle fall). Jeg håpet at ved å snakke med andre i samme situasjon, ville jeg føle mindre skam og få et mer avslappet forhold til stamming.

Du har møtt personer som stammer, og som er veldig ulike, både i type stamming og utvikling. Hvilke inntrykk sitter du igjen med etter denne helgen – både positive og mindre positive?

Tonje Merete: - Alle tok i mot meg med åpne armer og det satte jeg stor pris på. Jeg ble positivt overrasket over hvor enkelt det var å bli kjent med medlemmene, og det satte en fin standard på hele oppholdet. Alle var så hyggelige og oppriktig interessert i andre! Det er ikke så nøye med aldersforskjell når alle går bra i sammen. Men på den andre siden er det supert at det nå er fokus på å nå frem til unge stammere. Jeg tror nok de unge vil sette pris på det, slik jeg gjør.
Foredragene var interessante og det var en del ting som klaffet i forhold til hvordan jeg har hatt det. Og det var mye jeg ikke visste om!
Stedet ga en koselig atmosfære og jeg synes det passet bra å ha en samling der. Jeg kjente noen ganger at det var lenge å være der, siden det var første gangen på et slikt kurs, men det var fordi det var så mange inntrykk å ta inn over seg!
Tidligere har det vært tøft å møte andre stammere fordi det fortsatt var sårt for meg personlig, men på dette kurset kunne jeg glede meg over at dette gikk bedre enn ventet. Det er godt å få vite at jeg har vokst på mine erfaringer og har kunnet legge det meste bak meg! Jeg synes også det er kjempebra at Stamposten er i gang igjen og gleder meg til å få den!

Thomas: - Jeg traff andre som så ut til å ha et mer omfattende problem med stamming enn det jeg har, og sånn sett føler jeg meg heldig. Jeg tenker at jeg kunne hatt det mye verre. Samtidig er det trist å se hvor vanskelig noen har det. Før jeg dro på seminaret var jeg litt bekymret for om andre kom til å synes at jeg ikke stammet nok til å kunne kalle meg for en stammer. Jeg tenkte at andre kunne komme til å synes at jeg ikke hadde grunn til å komme. Men jeg ble absolutt inkludert, og møtte også andre stammere, som jeg følte var i samme situasjon som meg selv.

Har du ønsker og/eller forslag til eventuell deltagelse ved senere samlinger i regi av NIFS? Innspill er svært velkomne!

Tonje Merete: - I samlinger senere er det interessant å få vite mer om forskning, både med det du skal holde på med og annen forskning. Jeg ønsker gjerne å lære mer om hva som ligger bak stamming, hva som skjer i hjernen.
Det hadde også vært moro å få høre mer om filmen som er under planlegging…

Thomas: - Først syntes jeg ikke at Haugtun hørtes så fristende ut. Men det viste seg å være et flott sted. Jeg tror likevel ikke det er sted som vil appellere så veldig til den yngre generasjonen. Jeg har ikke et konkret forslag til et sted som kunne appellere til alle medlemmer, men kanskje kan det være en ide å finne noe mer sentralt?
Jeg foretrekker også eget bad, og kunne godt betalt mye mer i egenandel. Men jeg er takknemlig for en flott helg!

Har du idèer til tiltak NIFS bør fokusere mer på i tiden som kommer – det være seg medlemsrelaterte eller mer interessepolitiske?

Tonje Merete: - Jeg må innrømme jeg har ganske store forhåpninger angående filmen, som tidligere nevnt, i den retning at jeg håper den vil ha en informasjonskraft som vil nå ut til de fleste nordmenn. Litt mediaoppmerksomhet hadde ikke vært å forakte. Så jeg ønsker fokus på denne filmen, slik at den kan få en sterk opplysende effekt.
Jeg har et stort behov for at folk skal skjønne mer hva det innebærer å stamme. Fint om den kan gi mer forståelse og aksept ute i det langstrakte land. Jeg vet jeg har store forhåpninger, men vet ikke selv hva som bør gjøres for eventuelt å få dette til.
Det er også viktig å arbeide for å skaffe flere medlemmer i NIFS. Jeg synes egentlig det skulle vært slik at alle som stammer burde bli medlemmer, men dette er jo også en valgfrihet. Derfor er det viktig å gjøre NIFS fristende for de fleste.
Det hadde også vært moro om flere og flere etter hvert åpner øynene og ser at NIFS har endret seg i positiv retning, slik at flere bryr seg igjen, deltar på kursene, blir aktive medlemmer eller melder seg inn igjen.

Thomas: - Som det kom frem på foredraget søndag, er det mye å fokusere på og ta tak i. Men jeg er mest opptatt av å få en mulighet til å møte andre som stammer der jeg bor, og jeg vil gjerne bidra til at vi i Oslo kan ha regelmessige samlinger hvor alle som er interessert kan komme og prate.

Kommentarer / forslag for øvrig?

Tonje Merete: - Jeg kunne tenkt meg at det blir laget et informasjonshefte, som f.eks mine kolleger, sjef, kunder, familie og venner kan få. Det kunne vært et hefte som alle medlemmer kan bestille og i det antallet de ønsker, for å kunne gi det bort til dem de ønsker.
Noen bekjente av meg, og spesielt min samboer, har fått hørt og lært om stammingen min, men ikke alle. Det er spesielt noen kunder på jobben som kunne hatt godt av å få visst mer om stamming, og jeg synes det hadde vært supert om det kunne vært noe jeg kunne gitt dem; et hefte, brev eller lignende.

Tekst og foto: Are Albrigtsen, NIFS